
Mi is az a Great Taste Awards?
A Great Taste Awards az Egyesült Királyságban megrendezett, nemzetközileg is mértékadó élelmiszeripari verseny. Az eseményt a Guild of Fine Food szervezi, és az évek során az élelmiszeripar Oscar-díjaként vált ismertté. A verseny szigorúsága és presztízse kiemelkedő: a zsűri kizárólag vakteszt során értékeli a termékeket, vagyis márka, csomagolás vagy marketing nélkül, pusztán az íz, az illat és a textúra alapján.
A díjazás három szintű:
- 1 csillag – kiváló termék
- 2 csillag – kiemelkedően finom termék
- 3 csillag – kivételes ízélményt nyújtó produktum
2025-ben több mint 14.000 nevezés érkezett a világ minden tájáról, de csupán 273 termék érdemelte ki a 3 csillagos minősítést. A Sáppusztai Sárga Vilmoskörte Pálinka egy lett közülük. Ez a Sáppusztai pálinka diadala a világ előtt.
A zsűri értékelése: „A legjobb, amivel valaha találkoztunk”
A zsűrit lenyűgözte a Sárga Vilmoskörte pálinkánk karaktere, illata és íze. Íme néhány idézet az értékelésükből:
„Ez egy tökéletes Vilmoskörte pálinka – valóban a legjobb, amivel a legtöbben találkoztunk.”
„A körtehéj aromája lenyűgöző, az íze pedig, olyan, mintha egy tökéletesen érett, mégis enyhén ropogós gyümölcsbe harapnánk.”
„A szeszes alap tökéletesen integrált, nem durva, hosszú lecsengésű ital, amelyben minden aspektusában ott van a körte. Micsoda ünneplése ez a gyümölcsnek!”
„Rétegzett, összetett ízvilág, frissesség, selymes textúra, puncsos melegség és egyfajta krémes vaníliás jegy, amely fokozza a körtés karaktert. Mesteri munka.”
A zsűritagok részletezték azt is, hogy az első illat alapján még kissé párolt, sütött körtés jegyeket éreztek, de a kortyolás után az ízélmény teljesen átformálta a véleményüket. Az alkohol tökéletesen kiegyensúlyozott, a lecsengés hosszú, tiszta, és minden egyes pillanata a sárga vilmoskörtét ünnepli. Egyikük így fogalmazott: „Ez egy boldogító, felemelő ital, amely valóban piedesztálra emeli az egész körtét.

A történet a kulisszák mögött
Valójában nem is pálinkával indult a nevezési szándékunk, a Flying Emu Gin volt az, amellyel először szerettük volna kipróbálni magunkat a Great Taste mezőnyében. Viszont úgy gondoltuk: ha már nevezzük a gint, miért ne nevezzünk egy pálinkát is?
A kérdés már csak az volt: melyik legyen az? A Sáppusztai pálinkák sorra nyerik a hazai díjakat, mégis úgy éreztük, hogy a Sárga Vilmoskörte az, amely a legszebben képes áthidalni a kultúrák közti ízléshatárokat. Ez az a pálinka, amit egy olyan ember is könnyen értelmez, aki nem pálinkán szocializálódott; nem harsány, nem túl édes, hanem tiszta, elegáns és körtés.
És miközben ez egy „könnyen szerethető” ital, valójában az egyik legnehezebb is, amit le lehet párolni: a körte aromája könnyen sérül, az alapanyag minden mozzanata kritikus: a szüret időzítésétől a gyümölcs érettségén át egészen a feldolgozásig, és a lepárlási görbéig minden apró döntés számít.
Miért jelentős ez az elismerés a pálinka szempontjából?
A pálinka – mint hungarikum – méltán lehet a magyar gasztronómia zászlóshajója, de a nemzetközi elismerés ritka, különösen olyan szigorú versenyeken, mint a Great Taste. A 3 csillag nemcsak nekünk szól, hanem az egész hazai pálinkaiparnak és annak a több évszázados tradíciónak, amit a pálinkafőzés képvisel.
Ez az eredmény üzenet a nemzetközi piac felé: a magyar pálinka képes megállni a helyét a világ prémium italai között.
Miért pont a Sárga Vilmos?
A Sárga Vilmoskörte pálinkánk nem először bizonyít: hazai versenyeken már számos aranyérmet, champion díjat és Top Pálinkakiválóság minősítést nyert el, mindemellett az Agrárminisztérium Protokollpálinkájának is megválasztották, hogy hazánkat képviselje, diplomatákat kínáljanak vele. De most úgy éreztük, eljött az idő, hogy a világ elé lépjünk vele.
A Sáppusztai főzde filozófiája az, hogy nem készítünk pálinkát tucatszámra, minden tételünket úgy állítjuk össze, mintha egy mesterkurzuson vizsgáznánk. Az alapanyagok prémium minőségű, kézzel válogatott gyümölcsök, a lepárlási technológiánk precíz, a palackozás során pedig semmit nem bízunk a véletlenre. Ez a fajta maximalizmus és szenvedély most világszinten is elismerést nyert.
Hogyan tovább?
Ez az eredmény nem végállomás, hanem startpisztoly. A jövőben szeretnénk további pálinkáinkkal is kilépni a nemzetközi színtérre, és megmutatni, hogy a Sáppusztai név nemcsak egy főzde neve, hanem a magyar kézműves pálinkafőzés új minősége.
Aki még nem kóstolta a 3 csillagos Sárga Vilmoskörténket, annak most itt van még egy érv, hogy megtapasztalja, mit ért a világ „kivételes ízélmény” alatt. És ha már ezt végig olvastad, akkor jutalmazd meg magad azzal, hogy megkóstolod a világ legjobb Vilmoskörte Pálinkáját! Rendeld meg webshopunkból itt